Komkommergazpacho en ijsblokjes van bloemen

  • ijs (12u diepvries) / gazpacho: 15min / 2u koelkast
  • 8P
  • Easy

In de lente kook ik maar heel kort mijn groene groenten. Zo hebben ze nog meer smaak en blijven ze lekker krokant en vers!

Ingrediënten (voor 8 personen)

3 komkommers (1 kg)
1 courgette
1 zachte ui
6 el rijstazijn
1 el olijfolie
1 bussel bladpeterselie
1 bussel koriander
2 teentjes knoflook
peper en zout

Voor de ijsblokjes:
½ komkommer
1 bussel radijzen
2 schaaltjes eetbare bloemen

Bereidingswijze

Ijsblokjes: snijd een halve komkommer in staafjes en de radijzen met de mandoline in fijne schijfjes. Verdeel ze met de bloemen over een ringvorm en een ijsblokjesvorm. Vul aan met koud water en zet 12u in de diepvriezer.

Snijd de ongeschilde komkommers en courgette in stukken. Hak de ui grof en verwijder de dikste stengels van de koriander en de peterselie. Mix alles met de rijstazijn, de geperste teentjes knoflook, peper en zout in de beker van de blender of de mixer tot een homogene gazpacho.

Giet de gazpacho door een zeef met een fijn rooster en druk goed aan om er zoveel mogelijk vocht uit te persen. Laat 2u in de koelkast rusten.

Houd de ringvorm onder warm water, ontvorm de ijs kroon en leg ze in een ondiepe, brede en grote kom. Giet er de gazpacho bij en besprenkel met een paar druppeltjes olijfolie. Serveer in grote glazen of kom men en voeg de ijsblokjes toe.

Tip

Voor een extra frisse toets: mix een handvol verse muntblaadjes mee in de blender. Zin in een Bloody Mary met verrassende ijsblokjes? Giet gewoon een restje gazpacho in een ijsblokjesvorm.

Het is niet noodzakelijk om de zaden en schil van de komkommer te verwijderen, maar je kunt dit doen als je een gladdere textuur wilt. Schil de komkommer en schep indien gewenst de zaden eruit voordat je hem in stukjes snijdt.