Pasta e patate

  • 40min
  • 4P
  • Easy

In de keuken met Luca: pasta e patate, deze Napolitaanse klassieker is ontstaan door restjes te combineren. Een simpel & heerlijk gerecht met extraveel smaak recht uit Ia bella Italia en nog eens budgetvriendelijk ook ;)!

Ingrediënten (4 personen)

1 sjalot
1 wortel
½ stronk selder
6 kerstomaten of 250 g passata
2x aardappelen
1 tak rozemarijn
100g gerookte mozzarella of Scamorza
100g parmiggiano reggiano
200g pancetta of guanciale
400g pasta mista (of een mix van kleine pasta restjes)
Zout, zwarte peper, olijfolie

Bereiding

Breng een grote pot gezouten water aan de kook. Snij ondertussen de ui heel fijn, met de wortel en selder en doe dit in een pan met olijfolie om een “soffrito” te maken. Snij de kerstomaten en voeg ze toe aan de soffrito.

Schil en snij de aardappelen in blokjes van 1 tot 2 cm en doe ze in een pan. Voeg er de rozemarijn, een beetje zout en zwarte peper aan toe. Bak de aardappelen voor een paar minuten en voeg wat water toe. Kook de aardappelen gedurende 10 min. Haal de rozemarijn eruit.

Voeg de pasta toe aan de pan met de aardappelen en voeg nog wat extra water toe. Kook de pasta voor 10 min.

Snij ook de mozzarella in kleine stukjes en bak de pancetta of guanciale in een aparte pan tot ze krokant is. Wanneer de pasta gaar is, voeg de parmiggiano, soffrito en gerookte mozzarella toe. Voeg de krokante pancetta of guanciale en nog wat parmiggiano toe in de schotel.

BUON APPETITO !!!

Ja, je kunt Pasta e Patate van tevoren maken en later opwarmen. Zorg ervoor dat je het gerecht volledig laat afkoelen voordat je het in de koelkast bewaart. Om op te warmen, voeg je een beetje extra bouillon of water toe en verwarm je het op laag vuur tot het warm is.

Ja, je kunt Pasta e Patate invriezen als je restjes over hebt. Plaats de afgekoelde pasta en aardappelen in een luchtdichte vriesbestendige container en bewaar het in de vriezer. Het kan tot 2-3 maanden worden bewaard.