Risotto alla Milanese

  • 40min
  • 4p
  • Easy

Ohhhh risotto, zooo fantastico !! Dit Italiaans rijstgerecht, waarbij rijst eerst wordt aangebakken in olie en dan in bouillon gegaard, heerlijk! De risotto a la Milanese is een grote klassieker: zeer simpel en mooi geel van kleur door de saffraan erin.

Ingrediënten (4 personen)

250 g Carnaroli rijst
1 tl saffraandraadjes
1 tl saffraanpoeder
3 el olijfolie
1 grote ajuin
2 teentjes look
1 l gevogelte bouillon
15 cl witte vermout
80 g geraspte Parmezaan
50 g boter
Peper en zout

Bereidingswijze

Warm de bouillon op. Giet de olie in een gietijzeren pot of pan en voeg fijngesneden ajuin en look toe. Laat even glazig bakken en voeg de rijst toe, meng goed en bak een 3-tal minuutjes mee.  

Blus met de vermout, kruid met peper en zout en voeg saffraan toe. Schep nu telkens een soeplepel bouillon bij de rijst, roer tot helemaal opgenomen en voeg dan de volgende lepel bij, herhaal tot de bouillon helemaal op is.  

Roer er op laatste de kaas en boter onder, serveer onmiddellijk.

tip

Voor risotto gebruik je best carnaroli, arborio of ronde rijst. Met de restjes van de risotto kan je een heerlijk aperitiefhapje maken: arancini!

Je kan risotto naargelang de ingrediënten een 4-tal dagen bewaren in koelkast, bvb. met zeevruchten minder lang. Opwarmen kan gewoon in de microgolf in kom met bord op en beetje bouillon bij of op zacht vuur in potje met deksel met extra scheutje bouillon, werk af met extra Parmezaanse kaas en olijfolie. Je kan risotto ook invriezen, bij gebruik laten ontdooien en verwerken zoals hierboven beschreven.