Salt and vinegar aardappels

  • 40min
  • 4p
  • Easy

Mijn all-time favorite chips? Dat zijn die met azijn en zout, beetje pickly, heerlijk! Deze gebakken patatjes zijn daarop geïnspireerd! Aardappelschijfjes worden gekookt in water en azijn, en dan gebakken in de oven. Zot verslavende en verrassende side dish voor bij de gourmet!

Ingrediënten (4p)

1 kg vastkokende aardappelen (bv rode Roseval)
400 ml azijn
Fleur de sel
2 el olie naar keuze
Zwarte peper van de molen

Bereidingswijze

Was de aardappelen en snij ze, met schil in schijven van 4mm. Doe ze in een steelpan en giet er azijn op met een dikke snuif zout. Zet ze dan net onder water. Laat opkoken en dan 8 min koken, giet af, leg ze op handdoek en dep droog.

Leg ze open op een bakplaat met bakpapier, mooi naast elkaar. Smeer elke schijf in met olie en bestrooi met zout. Bak ze 20 à 25 min in voorverwarmde oven van 190° of langer tot ze mooi goudbruin zijn.

Bestrooi rijkelijk met fleur de sel en verse peper van de molen. Serveer onmiddellijk.

Je kan ze ook op voorhand maken en net voor het opdienen weer opwarmen.

Verschillende soorten aardappels kunnen worden gebruikt voor salt and vinegar aardappels, maar vastkokende aardappels zoals Yukon Gold, Charlotte of Nicola zijn ideaal. Ze behouden hun vorm goed tijdens het koken en bakken.

Ja, je kunt de aardappels van tevoren koken en later opwarmen voordat je ze kruidt en bakt. Bewaar de gekookte aardappels in de koelkast en warm ze op in de oven voordat je ze op smaak brengt met zout en azijn.

Salt and vinegar aardappels zijn het lekkerst wanneer ze vers worden gegeten. Ze behouden hun knapperigheid niet goed na het opwarmen. Het is daarom aanbevolen om ze direct na het bereiden te consumeren.