Slibtong met sla en frietjes

  • 30min
  • 4P
  • Easy

Slibtongetjes met frietjes en sla en mayonaise façon opa Roland! Sappige, goudbruine slibtongetjes gebakken in de boter, wat sla, verse friet en mayonaise erbij, zo simpel en overheerlijk. Met liefde gebakken door een echte kenner, opa Roland, een paardenvisser van aan ’t zeetje.

Ingrediënten (voor 4 personen)

12 stuk slibtongetjes
250 g boter
Peper en zout

Sla:
1 groene sla gewassen
250 g veldsla gewassen
250 g boontjes gaar gestoomd
1 ui
2 citroenen

1 pot verse mayo (recept)
1 kg versgebakken frietjes

Bereidingswijze

Verdeel wat groene sla op de borden, leg er wat veldsla boontjes en ui op, en een toef mayonaise, de rest van de sla doe je in een kom en zet je op tafel.

Snij de citroenen doormidden en leg ze bij op het bord.

Snij met een schaar eventueel de slibtongen bij, je knipt van onderaan staart naar boven in tegengestelde richting, dep ze heel goed droog en kruid met peper en zout.

Laat een grote klont boter smelten in een anti kleefpan en bak de tongetjes hierin aan beide kanten mooi goudbruin.

Bak de frietjes af, leg ze op keukenpapier en zet ze aan tafel.

Verdeel de vis op de borden en dien onmiddellijk op.

Het is belangrijk om de frietjes voor te bakken op lage temperatuur en vervolgens af te bakken op hoge temperatuur. Daarnaast is het drogen van de frietjes na het schillen van essentieel belang voor krokante frietjes.

Ja, je kan de sla vervangen door andere groenten zoals gegrilde groene asperges, venkel of gestoomde broccoli.

De frietjes kan je voorbakken en afbakken vlak voor het serveren. De vis kan je van tevoren schoonmaken en kruiden, maar bak de vis pas vlak voor het serveren.

De slibtong is gaar als het vlees stevig en ondoorzichtig is en loslaat van de graat. Het duurt ongeveer 4-5 minuten per kant.