Spaghetti bolognaise-peperroomsaus

  • 50min
  • 8P
  • Next level

Ingrediënten (voor 8 personen)

1 kg spaghetti

Peperroomsaus:
500 ml runderbouillon
1 el 4 seizoens peperbollen
1 el mosterd
1 el ketchup
1 goeie scheut whisky
500 ml room + 100 ml melk

Tomatensaus met gehakt:
4 el olijfolie
1 kg varkensgehakt
1 grote ajuin fijngesneden
1 el tomatenconcentraat
1 liter passata
1 kl tabasco
1 kl pili pili
1 kl cayenne
1 kl sambal
2 el chilisaus
1 el gedroogde tijm
2 à 3 blaadjes laurier
Peper en zout
500 gr mascarpone
½  bol look

Garnituur:
½ bot Basilicum
½ bot Peterselie
6 dikke sneden gerookt spek
6 dikke sneden gezouten spek
3 teen look fijngesneden
250 g gemalen Gruyère-kaas

Bereidingswijze

Vijzel de 4 seizoenenpeper grof.

Doe de peper bij de runderbouillon op het vuur samen met evenveel room.

Voeg 1 el mosterd, whisky en ketchup toe.

Laat inkoken.

Voor de tomatensaus met gehakt doe je olijfolie in een grote gietijzeren pot.

Bak de fijngesneden ajuin aan samen met het varkensgehakt. Blijf alles mooi aanbakken tot het vlees korrelig gebakken is.

Voeg de tomatenconcentraat toe samen met de tijm en laurier. Laat alles even meebakken.

Voeg de chilisaus toe.

Snij een volledige bol look doormidden en voeg met pel toe aan de saus.

Voeg de passata toe samen met de sambal, peper, zout, pili pili en cayenne.

Laat min 30 min sudderen, haal de lookbol eruit en pers de zachte look mee in de saus zonder pel, vis de tijm en laurier uit de saus als je dat verkiest.

Voeg nu de fijngesneden look en mascarpone toe.

Mix de peper roomsaus, eens glad gemixt doe je ongeveer 500 ml peperroomsaus bij de tomatensaus.

Doe er een paar tabasco druppels bij.

Laat alles nog even inkoken.

Terwijl bak je het fijngesneden spek in eigen vet. Eens het spek goed krokant gebakken is, giet je het vet af.

Zet water op voor de pasta en kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking

Serveertip

Draai wat pasta op een lang bord, giet er 2 pollepels saus over, strooi er wat spekjes over en werk af met de mengeling fijn gesneden peterselie en basilicum.

Zet de gemalen kaas op tafel en bedien je hoeveelheid naar keuze.

Ja, je kunt de saus van tevoren maken en bewaren in de koelkast of vriezer. Bewaar de saus maximaal 2-3 dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer.