Cacio e pepe
Deze cacio e pepe is een italiaanse klassieker, gemaakt met slechts 3 ingrediënten: pasta, pecorino romano en versgemalen zwarte peper. Zo simpel en zo romig dat je ervan wegsmelt. Belangrijk hier is dat je het kookvocht bewaart, want de romigheid komt door het binden van de geraspte kaas en het kookwater. Klaar in een wip!
Ingrediënten (4 personen)
500 g spaghetti of pasta naar keuze
200 g pecorino romano (of Parmezaanse kaas)
1 el zwarte peper bollen
Bereidingswijze
Rasp de pecorino fijn. Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking, hou het kookvocht bij.
Doe de peperbollen in een vijzel, schep in een pan en rooster 2 min droog tot het begint te roken, schep er 2 pollepels kookvocht bij en een groot deel van de kaas.
Blijf nu op het vuur roeren tot de kaas smelt en er binding ontstaat, voeg pasta toe en kruid met zout, blijf goed roeren, als het te kleverig wordt kan je steeds water eronder roeren. Werk af met de rest van de geraspte kaas, nog wat peper van de molen en besprenkel met olijfolie.
De pasta kan je opwarmen in de microgolf met een bord over, werk af met de kaas en peper, voeg wat water toe als het
te kleverig is. Je kan de pasta ook invriezen. Opwarmen kan eventueel ook in de oven met scheut water erbij en extra kaas erover, en dan gratineren.