Gegratineerde oesters met witte wijn en sjalot

  • 45min
  • 4P
  • Next level

Dit is een überklassieker, maar blijft toch ontzettend lekker! Ik maak het met een snelle, makkelijke versie van een wittewijnsaus, kaas erover en hup onder de grill, een heerlijke feestelijke combinatie en makkelijk op voorhand klaar te maken.

Ingrediënten

12 oesters
1 wit van prei
2 sjalotten
300 ml droge witte wijn
Peper en zout
2 el zure room
1 kl maïzena
70 g Emmental kaas

1 zak grof zout
Potje viseieren of algeneitjes

Bereidingswijze

Open de oesters, vang het sap op.

Maak de oester los door de sluitspier door te snijden, probeer ze niet te beschadigen, maak de onderste schelp proper en leg de oester er weer in.

Snij sjalot en prei fijn. Zet op vuur samen met de witte wijn. Laat volledig inkoken tot alle wijn weg is en voeg er daarna de zure room bij.

Meng de maïzena met de doorgezeefde jus van de oesters, voeg het aan de bereiding. Laat even opkoken.

Voeg er dan de helft van de kaas bij, proef en kruid met peper en zout.

Verdeel over de oesters, strooi er de rest van de kaas over

Schik de oesters in een ovenschaal op een dikke bodem van grof zout.

Zet u oven op grill stand en laat ze 10 à 15 min gratineren op 230°.

Versier met viseitjes en serveer op een versierd plateau met grof zout en sparrentakjes.

Klaar om op te dienen!

Het grof zout kan je hergebruiken. Laat het afkoelen en bewaar het terug in een pot.

Een droge witte wijn, zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.

Ja, je kunt de oesters openen en losmaken van de schelp en de broodkruimel topping en sjalot- en witte wijn saus van tevoren maken. Bak de oesters pas vlak voor het serveren.