LAMSBOUT MET ANSJOVIS, OREGANO EN FATTOUSH SALADE

  • 20min + 1u in de oven
  • 4P
  • Next level

Een mooi stuk vlees is altijd feest en helemaal niet moeilijk klaar te maken. Deze knapperige salade past er perfect bij! Vraag aan je slager een mooi ontbeend stuk lamsbout voor vier personen, nog niet opgebonden. We gaan er eerst some love in masseren en er zelf touwtjes omheen knopen. You got this, keukenprins(es)!

Ingrediënten

Lam
1 blikje ansjovis, +- 8-10 filets op olie
8 teentjes fijngesnipperde knoflook
2 eetlepels oregano, vers of gedroogd
1 tak rozemarijn
zwarte peper
2 eetlepels olijfolie
1 ontbeende lamsbout van ongeveer 1 kg
3 fijne plakjes koude boter
touwtjes om het vlees op te binden

Fattoush salade
1 plat Libanees brood
1/2 koffielepel komijnpoeder of gekneusde komijn
1 romeinse sla, in stukken van 4 cm gesneden
3 trostomaten
3 lente-uitjes fijngesneden
1/2 koffielepel fleur de sel
1 bosje platte peterselie, gewassen en grof gehakt
1/2 bosje munt, gewassen en grof gehakt
1 theelepel oregano
1 granaatappel
1 handvol olijven

Dressing
sap van 1/2 granaatappel
1 teentje fijngesnipperde knoflook
2 eetlepels wijnazijn
1 eetlepel citroensap
peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de knoflook en de ansjovisfilets fijn, meng samen met de fijngesneden oregano, rozemarijn, peper en zout. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en wrijf het volledige stuk lamsbout, boven-, onder- en binnenkant, ermee in. Bind op met vier opbindtouwtjes. Druppel wat olijfolie in een ovenschaal, leg de lamsbout erin en leg er dunne plakjes boter op.

Plaats 1 uur in de voorverwarmde oven op 180 °C. Oversaus regelmatig tussenin met jus die vrijkomt. Laat even rusten en snijd daarna in plakjes.

Scheur het brood in stukken, leg op een bakplaat, sprenkel er royaal olie over en bak 5 minuten in de oven krokant. Strooi er grof zout en de komijn over.

Scheur de romeinse sla in stukjes op een schotel. Snijd de tomaat, komkommer en lente-ui fijn en verdeel over het bord. Hak de kruiden grof, klop de helft van de granaatappel over de salade. Pers de andere helft op de citruspers en vang het sap op. Meng de knoflook, de azijn en het citroensap bij het granaatappelsap en kruid met peper en zout. Giet over de salade. Meng er losjes het krokante brood en de olijven door. Strooi er de gehakte kruiden over.

Tip

Heb je een thermometer? Dan meet je een kern van 60-65 °C om mooi ros. vlees te hebben. De fattoush salade is ook heerlijk met extra sneetjes rauwe courgette.