Peperroomsaus

  • 30min
  • 4P
  • Easy

Peperroomsaus kan je zowel bij rood vlees als bij varken of kip serveren. Ik gebruik geconcasseerde peper zoals klassiek in de betere restaurants gedaan wordt, dat vind ik het lekkerste. Het allerbelangrijkste is dat je voor een lekkere saus een pan nodig hebt waar het vlees naar keuze met de peper al in gebakken geweest is, dan kan je deglaceren en die heerlijke peperroomsaus tot een heerlijk smakend einde brengen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Een stuk vlees naar keuze: steak, tournedos, varkenshaasje, kippen kotelet of borst ..
500 ml room
300 ml bruine fond
1 potje geconcasseerde peper
1 glaasje cognac
Snuif zout

Bereidingswijze

Haal het vlees 1 u voor het bakken uit de koelkast.

Doe de room in een hoge steelpan en leg er een pollepel in zodat het minder snel gaat overkoken, goed in de gaten houden dus.

Laat zeker voor de helft inkoken, hoe meer je inkookt hoe smaakvoller en dikker je saus.

Kruid het vlees met zout.

Giet het potje geconcasseerde peper uit in een bord.

Duw nu het vlees langs 1 kant in de peper, hou je van echt peper dan druk je boven- en onderkant in de peper.

Laat je boter goed schuimen in een pan leg het vlees erin, laat 2 min goed aankorsten zonder eraan te porren, draai om en laat ze naar gelang dikte en gewenste bakwijze verder garen.

Kip moet gaar zijn, varkensvlees rosé en steak saignant.

Zet je oven op 45°, neem het vlees uit de pan, leg op een bord en hou warm in de oven.

Giet het meeste vet weg, zet de dampkap af als je wil flamberen.

Giet de cognac van het vuur in je pan, doe voor de veiligheid je mouwen naar beneden of een handdoek rond je arm, safety first!

Steek je arm met pan ver van je gezicht en hou je pan schuin zodat cognac aan de boord van je pan komt en de vlam raakt, nu schiet de vlam in je pan en flambeer je.

Zet pan neer tot vlam weg is, giet er de bruine fond bij die je ook wat laat inkoken.

Zie je het flamberen niet zitten blus dan met bruine fond en giet er cognac bij.

Eens mooi ingekookt doe je de ingekookte room erbij, klop goed alles los, proef, kruid af met snuif zout als nodig, en klaar!

Serveer je vlees met de heerlijke pepersaus en serveer met sla of frietjes naar keuze.

Ja, je kunt peperroomsaus van tevoren maken. Bewaar de saus in een afgesloten bakje in de koelkast en verwarm hem voor het serveren weer op laag vuur. Eventueel kun je nog wat extra room of bouillon toevoegen om de saus weer wat dunner te maken.

Peperroomsaus bevat veel calorieën en vetten door de room en boter die gebruikt worden. Indien je op je calorie-inname let, kan je wel proberen om de saus wat lichter te maken door bijvoorbeeld magere room te gebruiken en minder boter toe te voegen.