Vanille donuts met sprinkels

  • 40min
  • 4P
  • Next level

Deze donuts zijn alles wat je van een donut verwacht: leuk om te maken, ubercute om te zien, hemels zacht om te bijten, decadent lekker en niet eens zo zoet, want in het deeg zit niet veel suiker. Probeer ze zeker eens uit, want het is ook niet eens zo moeilijk. 🙂

Ingrediënten

1 zakje gist
250 ml lauwe melk
500 g bloem
25 g suiker
3 dooiers
100 g zachte boter
1 tl zout
1 zakje vanillesuiker  bourbon
1 tl bakpoeder

Icing:
2 el kokend water
250 g bloemsuiker
Merg van 1 vanille stok
Sap ½ citroen
Sprinkels

Bereidingswijze

Doe alle droge ingrediënten in een kom of keukenrobot met haak.

Meng gist, melk en het zakje vanillesuiker samen, laat 5 min staan.

Giet nadien het vloeibaar mengsel, de dooiers en blokjes boter erbij en laat 10 min kneden ongeveer, op matige snelheid tot het deeg van de rand komt.

Giet uit in een kom, leg er plastiek over en laat min 3u opstijven in koelkast zodat boter weer kan opstijven.

Bebloem het werkblad, leg de opgesteven bal deeg erop zonder te kneden, duw met beetje bloem eerst wat platter, en rol dan uit tot ong.  1,5 cm dikte, zorg ervoor dat het deeg niet kleeft, draai het af en toe dus om en strooi steeds beetje bloem erover tijdens het uitrollen.

Neem nu een grote (8 cm) en kleinere (3,5 cm) uitsteekvorm, of een stevig limonade glas en een shotjes glas, steek zo dicht mogelijk de cirkels deeg naast elkaar uit, steek er dan het middenstuk uit.Verwarm de friteuse tussen 175 en 180 graden (verwijder het mandje, zo heb je meer ruimte om ze af te bakken).

Leg er 3 à 4 in de pot ngl de grootte van je friteuse, bak ze 2 à 3 min. aan elke zijde.

Leg ondertussen schuimspaan en plateau bekleed met keukenpapier klaar, eens ze gebakken zijn leg je ze op keukenpapier en bak je de rest verder af.

Meng alles voor de icing stevig onder elkaar.

Dop de donut 1 voor 1 langs 1 helft in de icing en strooi er onmiddellijk de sprinkels op, anders kleven ze niet meer, werk zo verder.

Serveer en geniet!

Partners

In samenwerking met Kenwood

Ja, je kunt het deeg voor vanille donuts van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot je klaar bent om te bakken.

Vanille donuts kunnen het beste bewaard worden in een luchtdichte container op kamertemperatuur. Ze blijven ongeveer 2-3 dagen vers.
Je kunt de vanille donuts ook invriezen. Laat ze eerst volledig afkoelen en bewaar ze vervolgens in een luchtdichte vriezerzak. Ze blijven ongeveer 1-2 maanden goed in de vriezer.