Gebakken rijst met kip, gember en sojascheuten

  • 15min
  • 2p
  • Easy

Een heerlijke en makkelijke wok met gebakken rijst, gember en kip, gepimpt met five-spice kruiden. Eronder nog een hoop groenten, een dankbaar en gezond gerecht, ideaal tijdens de week. Het vijfkruidenpoeder is echt de smaakmaker van dit gerecht, wat een heerlijke makkelijke mengeling!

Ingrediënten (2 personen)

150 g lange korrel rijst, gekookt en afgekoeld
250 g kippendijen filet zonder been of vel
1 prei
½ komkommer
150 g sojascheuten
1 dikke wortel
1 ajuin
2 teen look
3 el soja saus
1 el agave/honing
1 el Santa Maria five spice kruiden
Peper en zout
Sap van 1 limoen
1 el geraspte gember
2 el arachide olie

80 g pindanoten
1 lente-ui

Bereidingswijze

Doe de sojasaus, honing/agave, vijfkruiden poeder, peper en zout in een kom. Snij het kippenvlees in blokjes en voeg toe, meng onder elkaar en zet opzij.

Kook de rijst zoals vermeld op verpakking, spoel met koud water en laat goed uitlekken.

Snij ajuin in stukjes en look fijn, schil de wortel, snij in fijne plakjes en dan in fijne reepjes, was de prei en snij ook in fijne reepjes. Snij de komkommer doormidden, schraap met lepel de pitjes eruit en snij in dikke balken.

Doe de arachide olie in een grote stoofpot met look, ui en gember en bak eventjes op, voeg daarna de kip toe en kleur die mooi bruin, bak een 8-tal minuten tot de kip gaar is. Voeg dan groenten en rijst toe, meng goed onder elkaar en voeg de resterende sojasaus van de gemarineerde kip bij laat een paar minuten goed doorbakken, zet er even een deksel op zodat de groenten kunnen garen maar toch nog krokant zijn, pers de helft van de limoen erop de andere serveer je op het bord.

Tip

  • Werk altijd af met wat lente-ui, gehakte pinda’s en limoen.
  • Wil je een vegetarische variant, vervang de kip door paddenstoelen naar keuze, laat die dan ook marineren in soja-five spices kruidenmengeling.
  • Koeling: Laat het gerecht volledig afkoelen op kamertemperatuur voordat je het in de koelkast zet. Doe het in een luchtdichte bewaardoos of dek goed af met plasticfolie. Zo blijft het gerecht tot 2-3 dagen vers in de koelkast.
  • Invriezen: Je kunt het gerecht ook invriezen. Verdeel de gebakken rijst en kip over diepvriesbestendige bakjes of zakjes, zorg ervoor dat alle lucht eruit is voor het afsluiten. Het gerecht blijft dan tot 3 maanden goed in de vriezer.
  • Opwarmen: Bij opwarmen in de magnetron of in een pan op middelhoog vuur, voeg eventueel een beetje water of sojasaus toe om te voorkomen dat het droog wordt. Zorg dat de kip goed doorgewarmd is.

Extra tip
Als je de knapperigheid van de groenten wilt behouden, kun je overwegen om deze apart te bewaren en pas bij het opwarmen weer toe te voegen.

Partner

In samenwerking met Santa-Maria