Oliebollen

  • 30min
  • 8p
  • Easy

Olliebollen of smoutebollen, die je op elke kermis wel tegenkomt, is in feite gefrituurd gistdeeg. Dat maakt ze zo krokant, luchtig en heerlijk. Oliebollen maken is niet zo moeilijk, een paar stappen volgen voor het mengen, rijzen en frituren. Rijkelijk bestrooien met bloemsuiker, echt genieten!   

Ingrediënten (8 personen)

500 g patisseriebloem
500 ml lauwe melk
3 eieren
30 g verse gist
2 zakjes vanillesuiker
1 el fijne suiker
1 snuif zout
Poedersuiker om af te werken

Bereidingswijze

Meng de gist onder de melk. Doe de bloem, vanillesuiker en zout in een grote kom en meng mooi onder elkaar.  Scheid de eieren, klop de dooiers onder de melk. Giet bij de bloem en blijf in het midden roeren met klopper om zo steeds meer bloem bij de massa te mengen, je hebt een dikke stevige massa, dus blijf zeker verder kloppen om alle klonters eruit te mengen.

Klop het eiwit met de suiker stevig op en meng in 2 keer onder de massa. Laat 1 uur rijzen.

Verwarm je frietketel op 180° en haal het mandje eruit. Schep telkens een lepel of 5 deeg in je pot laat ze kleuren, draai ze om en kleur ook andere kant. Draai voorzichtig alle oliebollen zodat ze rondom rond mooi goudbruin worden.
Bak het deeg verder op.

Bestrooi met bloemsuiker, serveer onmiddellijk.

TIP

Je kan oliebollen zowel in ossevet als in frituurolie bakken. Met dit deeg kan je ook appelbeignets maken of er ook gewelde rozijntjes onder mengen, zoals ze in Nederland vaak doen.

Je bewaart oliebollen best afgebakken en ingepakt in de koelkast voor max 4 dagen.

Leg de oliebollen op een grilletje en bak ze 10-tal min in de oven op 200°. Bestrooi met poedersuiker en dien onmiddellijk op.